LA LLUITA OBRERA: HISTÒRIA D'UNA VAGA
DOCUMENTAL TV3
El 22 de febrer de 1976 va acabar la que havia estat la vaga més llarga a Catalunya des de la Guerra Civil. Tres mesos i mig abans, els 157 obrers de l'empresa Laforsa, una siderúrgica de Cornellà de Llobregat -l'anomenat "cinturó roig" de Barcelona- van anar a la vaga en solidaritat amb un treballador acomiadat.
Les vagues eren il·legals en temps de Franco i l'empresa va amenaçar d'acomiadar-los a tots. Els obrers van ser contundents en la resposta: "O tots readmesos o bé cap de nosaltres". Franco estava a punt de morir i dues de les grans preocupacions dels moment, segons un militar de l'època, eren "ETA i Cornellà".
L'empresa va intentar rebentar la vaga i readmetre tothom menys els sindicalistes: "El hambre los devolverà a la fábrica!" Però com més intransigent es mostrava l'empresa, més solidaritat rebien els treballadors. Les seves dones van sortir al carrer quan ells es van tancar en una l'església, els veïns van muntar una marxa davant el govern civil i tota la comarca va declarar una vaga general. Tot i així, els treballadors ja donaven per perduda la batalla quan un fet imprevist, la primera visita del rei Joan Carles a Catalunya, va provocar una trucada del governador civil de l'època, Salvador Sánchez-Terán, que va precipitar els esdeveniments.